Leidsch Dagblad, 29-06-2009, Door Janet van Dijk

Coördinator niet verbaasd over goede reultaten schakelklassen
In een jaar van vmbo naar havo

LEIDEN - Ze komen binnen met een gemiddelde Cito-toetsscotre van 526 punten, goed voor een vmbo-advies. Na een jaar Internationale Schakelklas krijgt 93 procent het advies voor mavo of hoger onderwijs. Ruim de helft van de Leidse allochtone leerlingen begint na het jaar extra onderwijs aan de havo of het vwo. En de meesten maken de opleiding ook af, zegt Marlies Merkestein, leerkracht en coördinator van de Leidse kopklas.

Zij is dan ook niet verbaasd over de goede resultaten die landelijk worden behaald met de zogeheten schakelklassen. Aan het begin komt drie procent van de leerlingen binnen met een havo-advies, aan het einde van het schooljaar blijkt zeventig procent naar de havo te kunnen, zo blijkt uit een landelijk onderzoek naar een groep van 118 kinderen die de schakelklas volgden in het schooljaar 2007/2008.

De Leidse cijfers beslaan een veel langere periode. Als eerste stad in Nederland kreeg Leiden in 1991 een internationale Schakelklas voor kinderen die van de basisschool af komen. Sindsdien worden de prestaties van de leerlingen bijgehouden door een afdeling van de Universiteit Leiden. In de klas zitten buitenlandse kinderen bij wie thuis geen Nederlands wordt gesproken. Ze moeten gemiddeld of bovengemiddeld intelligent zijn en een goede motivatie en werkhouding hebben. De kopklas is bedoeld voor kinderen die slimmer zijn dan de uitslag van de Cito-toets doet vermoeden, zegt Merkestein. "Omdat hun Nederlands zo slecht is halen zij geen goede Cito-score."

Merkesteinen een andere docente geven de geselecteerde leerlingen dagelijks les op het Vlietland College. Daarbij ligt de nadruk op de Nederlandse taal, en vooral ook op de 'schooltaal', de geschreven taal in aardrijkskunde- en biologieboeken.

In al die jaren zaten er kinderen van 32 verschillende nationaliteiten in de Leidse kopklas, maar de grootste groep is van Marokkaanse afkomst. Er is nooit over gedacht om een tweede klas voor Leidse kinderen te beginnen. "Die krijgen we niet vol. Zeker niet sinds er minder vluchtelingen in Leiden zijn."

< terug naar media